od Syriana Spinnel » ned led 31, 2010 4:21 pm
+usměje se+ dobře přečtu ti můj oblíbený úryvek, schválně jestli poznáš, z jaké je knihy + opře si hlavu a otevře knihu a předčítá mu+
Heathcliff klečel na koleně, když jí objímal. T eď se pokoušel vstát, ale ona mu vjela rukou do vlasů a přidržela ho u sebe.
"Kdybych tě tak pořád mohla držet, dokud oba neumřeme," pravila trpce. "Bylo by mi jedno, jak trpíš. Ať si trpíš, proč bys netrpěl? Nemusím jen já. Zapomeneš na mne? Budeš šťastný, až budu pod drnem? Řekneš si za dvacet let: "To je hrob Kateřiny Earnshawové. Kdysi
jsem jí miloval a její ztráta mě bolela, ale to už je pryč. Od té doby jsem miloval leckterou jinou - moje děti jsou mi dražší než ona, a na smrtelné posteli se nebudu radovat,
že jdu k ní . bude mi líto, že je musím opustit ! Řekneš si to tak, Heathcliffe?"
"Netrap mě, nebo se zblázním jako ty!" rozkřikl se.
Vyprostil si hlavu a skřípal zuby.
Nezúčastněnému pozorovateli skýtali ti dva zvláštní a hrůznou podívanou. Nebylo divu, že se Kateřině mohlo zdát nebe vyhnanstvím, pokud by se smrtelným tělem neodvrhla i svou povahu. V jejím výrazu, v zbledlé líci, bezkrevných rtech a sršících zracích byla divoká
pomstychtivost, a v zaťatých prstech ještě svírala vytrženou hrst vlasů, za něž ho prve držela. Rovněž její druh, když se zvedal opřen o jednu ruku, sevřel jí druhou rukou paži a tak nepřiměřená její útlosti byla všechna něžnost, které byl schopen, že když její paži pustil, zůstaly na bezbarvé kůži čtyři otisky modřin.
"Jako by tě ďábel posedl, že se mnou takhle mluvíš, když už máš smrt před očima!" obořil se na ní vztekle.
"Nechápeš, že se mi tvá slova vpálí do paměti a budou se propalovat stále hlouběji, až mi odejdeš? Vědomě lžeš, když říkáš, že jsem tě zabil, a taky víš dobře, že dokud žiju, myslím víc na tebe než na sebe. Nestačí ti, ďábelský sobče, že se tu budu svíjet v pekelných mukách, až ty budeš odpočívat v pokoji"
Nil mortifii sine lucre
HERE WE STAND