+usměje se na tu její výslovnost+ Já přece taky nemluvím jako rodilý Němec +uculí se+ Vůbec se nemusíš stydět použít ty fráze u nás. Naopak, myslím, že tvoji snahu každý ocení.
Samozřejmě, že mi to nevadí. Mojí vzácnou povinností je starat se ti během tvého pobytu o program a plnit ti všechna tvá přání... ať už jsou jakákoliv +mrkne na ni potměšile+ Prosím, madam +ukáže jí rukou směr do jedné úzké špinavé uličky a je rád, že konečně opustili tržnici, protože v Sýrii je (kvůli sebevražedným atentátníkům) nebezpečné zdržovat se na místech, kde je moc lidí pohromadě+
+projdou uličkou až na konec, oči má na stopkách, protože ani opuštěné syrské uličky nejsou o nic méně nebezpečné
a po chvíli dorazí ke staré budově. Altair zabouchá na vrata a když se místní přesvědčí, kdo venku stojí, pustí je oba dovnitř, nejspíš Altaira dobře znají. Majitel manufaktury je osobně přivítá a chvíli si s Altairem povídá a s úsměvem pokukuje po Bei. Pak jí uctivě podá ruku a představí se jí a vyzve je, aby ho následovali. Odvede je do své na evropské poměry trochu zastaralé dílny, kde jeho rodina vyrábí už po generace vyhlášené aleppské vavřínové mýdlo (Altair jí všechno překládá) a udělá jim takovou malou exkurzi po výrobně mýdla, aby Bea měla trochu představu+
(jestli se ti chce něco si o tom tady přečíst...)
+majitel se rozpovídá, Altair pomalu nestačí překládat+ Arabové mýdlu říkají sabún ghár (tz. vavřínové mýdlo). Je vyrobeno z olivového a vavřínového oleje. Více je vždy olivového oleje, ale čím více vavřínového oleje mýdlo obsahuje, tím je aromatičtější. Aleppská mýdla jsou čistě přírodní, neobsahují žádná barviva, tuky ani podpůrné prostředky pro pěnění.
Mýdlo se používá na pleť i na vlasy. Vlasy jsou po použití krásně hebké, lesklé a bez lupů. Díky svým vlastnostem zvlhčuje, vyživuje a zjemňuje pleť, dodává jí hebkost a svěžest. Mýdlo se doporučuje použít i na akné, ekzémy, lupenku, opary, záněty kůže nebo růžovku. Někteří dermatologové doporučují používat aleppské mýdlo také pro odbourávání lipidů a kožního tuku. Vavřín je znám také tím, že má antiseptické a dezinfekční účinky
+cestou jí majitel ukazuje přímo jeho výrobu+ Olivový olej je míchán ve velkých kádích s roztokem kalcinové sody. Směs se zahřeje na více než 200 stupňů celsia a míchá se, poté se přidá vavřínový olej a znovu se vše důkladně promíchává. Takto připravená směs stydne v kotlích 24 hodin. Potom se vylije na rovnou podlahu, aby se utvořila asi šesticentimetrová vrstva zelené hmoty. Po dalších 24 hodinách stydnutí se mýdlo ručně krájí na kostky, do kterých je následně vyražená pečeť se jménem výrobce. Mýdlo se nechává aspoň sedm měsíců dozrát, aby dosáhlo dobré kvality.
+pak jí podá do ruky hotový výrobek, aby si ho prohlédla a očichala+ Když je aleppské mýdlo čerstvé, má světle zelenou barvu. Čím je starší, tím více hnědne. Když se však rozkrojí, jeho vnitřek bude krásně zelený. Poměr vnější tmavé barvy a vnitřní světlé nám tak řekne, jak dlouho již mýdlo zraje. Obecně se považuje za lepší mýdlo to starší, protože obsahuje méně vody.
+domluví a pak uctivě čeká, jaký to na ni udělalo dojem+