(syrská kuchyně je pestrá, zdravá, s vysokým podílem zeleniny a velmi sladkými moučníky. Kromě běžně známých druhů zeleniny se jí hlavně olivy, kapary, cizrna, lilek a jedlý ibišek zvaný "okra". Z mas se nejvíc konzumuje jehněčí a skopové, méně hovězí. Vepřové maso ne, neboť to pravověrný muslim nevezme do úst. Drůbež je i v arabských zemích velmi oblíbená. Ramadánová večeře bývá bohatá a rozmanitá a jí se tradiční arabská jídla, hlavně tedy zelenina, ovoce a obiloviny. Maso se podává až ke konci večeře a je kořeněné. Hodování trvá několik hodin, na evropské poměry je velmi pozdní)
+mísy s jídlem jsou uprostřed stolů a každý si na talíř nabírá jídlo sám, které chce a kolik chce (příborama, ne rukama:D, anebo taky chlebovými plackami). Z úcty k evropským hostům je maso všeho druhu k dispozici během celé večeře. Nejdřív se podává tzv. bílá káva, což je odvar z okvětních lístků pomerančovníků nebo růží, pomáhá dobrému zažívání+
mezze - množství malých teplých a studených předkrmů, podávaných na mělkých miskách s různými druhy omáček. Chlebovými plackami se nabírá obsah misek, některý bývá ostrý až k slzám
hummus - dip z uvařené cizrny smíchané s tahinou (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem
faláfel - smažené karbanátky z cizrny, okořeněné česnekem, sojovou omáčkou, koriandrem, pepřem a kmínem
pita - arabský chléb, plněný zeleninou a pečeným masem, podává se s jogurtovou omáčkou
jehněčí na různé způsoby, zvlášť pro Amona i řízečky, vepřové bohužel nevedou
skopové
tajine - pokrm z dušeného masa, zeleniny a omáčky, připravený v keramické nádobě se špičatou pokličkou
arabské kuře
kuskus
kebab špíz
(opékaný kebab, i s asasínským kuchařem:D)