Tir: Jednou jsem jel zase na dovolenou do hor. Byl jsem připraven, že strávím týden s dobrou knihou a lahví whisky pěkně v posteli, ale všechno to bylo jinak. Hned první noc mě budil tenhle podivný zpěv. Musel jsem zjistit, co to je...+sugestivně vypráví.+
Tir: Ráno jsem se ozbrojil whiskou a salámem ku svačině a vydal se hledat, co se to kde děje. Našel jsem velkou pláň, kde zrovna probíhaly dračí námluvy. Bylo to fantastické. Dva draci bojovali o drobnou samici, celou skoro zlatou...
Fab: jak to, že byla malá, když musí snášet ty obrovský vajíčka? a podle čeho mají barvu draci? a fakt chcrlí oheň? jak to, že je nespálí v břiše? Tir zdařile supluje malí ptavé dítě .
Ten, co mi kouká přes rameno, je Matouš. Jářku někde lítá.
Tir: +Vypráví jako o život.+ Když říkám drobná, myslím asi dva metry. Na dračici byla dost subtilní. Spokojeně požírala nějakou ovci, zatímco ti dva kolem ní tančili, mávali křídly a vůbec se všelijak předváděli. A oheň opravdu chrlí. to jsem viděl. Myslím, že se v břiše nespálí hlavně proto, že ...+zarazí se, neb mu dojdou argumenty+...hlavně proto, že se jim tvoří až v krku...
Tir: Ne, krk maj azbestovej...+sdělí jí vítězoslavně.+ No, občas na ně koukla a odehnala je, když se přiblížili moc blízko kořisti, ale když začal jeden vítězit, se zájmem si ho prohlížela...+dělí se s ní o své etologické poznatky.+